Winnaars van Saulieu, Venlo, Chalons en Champagne, Vierzon en Weert

Galerij van de winnaars

Galerij van de winnaars, zo noem ik dit stukje maar even! Door omstandigheden is het schrijven van een kort verslag van de vluchten, er bij gebleven. Neemt niet weg dat we de afgelopen weken een paar hele mooie vluchten hebben gehad met sportieve winnaars.

 

E25 Saulieu: Winnaar Johan Kiewiet, Finsterwolde. Het hele podium is voor de fondman bij uitstek, hoe meer kilometers hoe beter de duiven van Johan presteren. Johan pakt op deze vlucht ook de overwinning in Rayon 3, super prestatie.

Johan, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van E25 Saulieu 25-6-2022

1.   J. Kiewiet

2.   J. Kiewiet

3.   J. Kiewiet

4.   Gebr. Smit

5.   J. Kiewiet

6.   J. Kiewiet

7.   S. Renken

8.   F. Smit

9.   Gebr. Smit

10. Gebr. Smit

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 9, van Gebr. Smit

 

V25 Venlo: Winnaar S. Renken, Winschoten. Ervaring en tomeloze inzet brengen Siepko Renken op deze vlucht op het hoogste podium. Als er één iemand weet wat winnen is dan is het deze jeugdige liefhebber uit Winschoten.  

Siepko, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van V25 Venlo 25-6-2022

1.   S. Renken

2.   H. Jansema

3.   R. Principaal

4.   M. Jager en dochter

5.   M. Jager en dochter

6.   M. Jager en dochter

7.   M. Jager en dochter

8.   M. Jager en dochter

9.   H. Jansema

10. H. Kuiper

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 1, van S. Renken

 

M26 Chalons en Champagne: Winnaar Jan Smit, Finsterwolde. Al een paar keer dichtbij.. en dan op de eerste midfond met twee nachten mand, maakt Jan het onderscheid tussen de jongens en de mannen. Alleen goed gemotiveerde duiven komen snel naar huis! Jan is bezig met een prima seizoen en deze overwinning smaakt naar meer .  

Jan, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van M26 Chalons en Champagne 2-7-2022

1.   Jan Smit

2.   J. Kiewiet

3.   F. Smit

4.   F. Smit

5.   F. Smit

6.   H. Kuiper

7.   J. Kiewiet

8.   H. Jansema

9.   F. Smit

10. F. Smit

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 6, van H. Kuiper 

 

E27 Vierzon: Winnaar F. Smit, Finsterwolde. Fred speelt dit seizoen met een hele jonge ploeg duiven, en dan moet je geduld hebben.. Het geduld werd op Vierzon, maar liefst 751 KM, meer dan beloond. Goud en Brons voor twee jaarling duivinnen, als dit geen garantie voor de toekomst is.

Fred, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van E27 Vierzon 9-7-2022

1.   F. Smit

2.   J. Kiewiet

3.   F. Smit

4.   Gebr. Smit

5.   Koos Buiter

6.   S. Renken

7.   J. Kiewiet

8.   F. Smit

9.   Gebr. Smit

10. H. Jansema

 

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 2, van J. Kiewiet

 

V27 Weert: Winnaar M. Jager en dochter, Heiligerlee. Voor de tweede keer dit seizoen staat de rode jaarling boven aan de uitslag, over motivatie gesproken. Het is nog een vrij jonge doffer die voor nog heel wat leuke momenten kan zorgen..

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van V27 Weert 9-7-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   H. Jansema

3.   M. Jager en dochter

4.   M. Jager en dochter

5.   Gebr. Smit

6.   M. Jager en dochter

7.   M. Jager en dochter

8.   S. Renken

9.   H. Jansema

10. H. Jansema

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 2, van H. Jansema

 

 

 

Marche 18-6-2022

De winnende jaarling van M. Jager en dochter

Onder tropische omstandigheden werd de vierde midfondvlucht gevlogen, de verwachtingen waren “een zware vlucht”

Eén van de eerste protocollen die het nieuwe NPO bestuur heeft opgepakt is het hitteprotocol, en dat is een heel goed ding! Met tropische vooruitzichten zijn de meningen nog steeds erg verdeeld en dan is het goed dat er spelregels zijn, voor ieder duidelijk en wat vooral belangrijk is.. voor iedereen het zelfde.

De duiven werden in-gemand op vrijdag voor één nacht mand, de reis werd ingekort tot ongeveer 345 KM. Nog steeds een mooie midfond afstand en toch maar een nachtje in de mand. 15 liefhebbers hadden voldoende vertrouwen in hun duiven en korfden totaal 200 duiven in, een mooi aantal zo halverwege het seizoen.

Zaterdagochtend los om 7:00 uur, het was toen al behoorlijk warm aan het worden! Bij ons in het Noorden valt het altijd wel wat mee maar in het zuiden is het voor het koffie drinken vaak al tussen de 25 en 30 graden. Duiven kunnen prima over warmte.. maar dit was de eerste vlucht in deze temperaturen en dat is wel lastig.

De uitslag..

Alleen de eerste twee duiven op de uitslag halen de 1200 meter per minuut, daarna loopt het al snel terug. De laatste prijsduif haalt 983 meter, dat is in tijd 1 uur en 11 minuten ten opzichte van de eerste. Voor een midfondvlucht is het abnormaal dat het klokken langer dan een uur duurt.. De eerste twee duiven op de uitslag zijn beide van M. Jager en dochter. Ondanks deze mooie prestatie is de vlucht niet om over naar huis te schrijven, nog te veel duiven onderweg om in feeststemming te komen.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

 

De top 10 van M24 Marche 18-6-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   M. Jager en dochter

3.   Jan Smit

4.   F. Smit

5.   F. Smit

6.   Gebr. Smit

7.   Jan Smit

8.   M. Jager en dochter

9.   M. Jager en dochter

10. J. Kiewiet

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 2, van M. Jager en dochter

Komend weekend twee vluchten, Orleans voor de fondmannen en Venlo voor de Vitesse

 

 

 

Weert en Sens 11-6-2022

Een lekker duivenweekend voor de boeg! Twee vluchten op het programma en prima voorspellingen voor wat betreft het weer.

Dubbele vluchten betekend dubbele dagen inkorven.. donderdag heeft de ploeg vrijwilligers 94 duiven van 8 liefhebbers ingemand voor Sens, en van onze buurvereniging uit Winschoten 75 duiven van 5 liefhebbers. Sens is gemiddeld 615 KM terug naar huis, en dat kan een heel eind zijn!? (we weten allemaal nog de Sens van 2021).

Voor de Vitessevlucht vanuit Weert zijn 162 duiven bijeen gebracht door totaal 16 liefhebbers. Het was alweer de vijfde vitesse vlucht, we krijgen er zeven dus we zijn er al bijna. Voor onze kampioenschap hebben we nu de vluchten voor de punten gehad.. we hanteren 5 uit 7, dus van de 7 Vitessevluchten vervallen de 2 slechtste resultaten.

De uitslag..

De duif die de ruim 230 KM het snelste aflegt weet de concurrentie met  14 meter per minuut te verslaan, in afstand is dat 2072 meter (2.07 KM) Dat is toch een mooi stukje voorsprong. Dat de duif op en top verzorgt is, in goede conditie en ook goed gemotiveerd is geweest dat is duidelijk. Dat kan ook haast niet anders.. haar baasje is de meest fanatiek liefhebber van onze vereniging J Met de helft van de gezette duiven in de punten is dat een prima prestatie, we gaan de naam S. Renken dit seizoen nog vaker boven aan de uitslag zien.

Siepko, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van V23 Weert 11-6-2022

1.   S. Renken

2.   H. Jansema

3.   M. Jager en dochter

4.   M. Jager en dochter

5.   M. Jager en dochter

6.   M. Jager en dochter

7.   J. Jansen

8.   H. Jansema

9.   J. Smit

10. M. Jager en dochter

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 5, van M. Jager en dochter

De snelheden van de Vitesse-duiven geven de fond-mannen hoop op een snelle terugreis, gemiddeld 615 KM enkele reis Oldambt, dat is geen kort stukkie hoor 😀

De lossing is laat, althans.. dat had wel 2 uurtjes vroeger gemogen. Maar goed, als de omstandigheden er niet naar zijn dan moeten de kleppen dicht blijven, zo simpel is het. De vroegste melding komt uit Finsterwolde, Hilbrands en zoon winnen de eerste in ons NIC. Mannen gefeliciteerd met jullie zoveelste knappe prestatie!

 

In onze vereniging is het Hilbrand Smit (Gebr. Smit) die zijn kennis van de duiven en duivensport laat spreken. Met ruim 20 meter per minuut voorsprong is ze de gehele concurrentie te snel af, mooie prestatie. De duiven van Hilbrand zijn het hele jaar al in goeden doen, week in week uit in de kop van de uitslag, en of dat nu 100 KM of 600 KM is, dat maakt de duiven niets uit.. Getuige deze overwinning van Sens.

Hilbrand, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van E23 Sens 11-6-2022

1.   Gebr. Smit

2.   J. Kiewiet

3.   J. Kiewiet

4.   J. Kiewiet

5.   Gebr. Smit

6.   J. Kiewiet

7.   J. Kiewiet

8.   J. Kiewiet

9.   J. Kiewiet

10. J. Kiewiet

De eerste aangewezen duif op plaats 11, van Japie Feikens

Komend weekend de vierde Midfondvlucht en de langste overnachtvlucht vanuit st. Vincent. De vluchten worden gehouden onder het hitteprotocol van de NPO, kijk voor alle info op de site van de NPO.  

 

 

Arlon 4-6-2022

NL18-384 winnaar Arlon.

Met een lekker lang Pinksterweekend voor de boeg hebben we onze duiven ingezet voor alweer de derde midfondvlucht van het seizoen. De reis voor onze duiven ging ook nu weer naar Arlon, ongeveer 400 KM in een rechte lijn naar Oldambt. Er zijn door 19 liefhebbers totaal 290 duiven ingezet voor deze krachtmeting, toch wel een mooi aantal zo halverwege de midfond..

Afgelopen weekend was ook de start van de overnachtvluchten, de eerste op het programma was Limoges. Als de duiven uit Limoges terug zijn dan hebben ze ruim 900 KM afgelegd!? 4 Liefhebbers hebben ingezet en zagen op vrijdagmiddag dat de duiven om 12:30 uur gelost zijn.

Zaterdagochtend was het prima duivenweer, rustig zonnetje, blauwe lucht met hier en daar een wolk.. niets mis mee. Toch waren er nog geen duiven van de overnachtvlucht thuis, het was toch moeilijker dan gedacht. De midfondduiven zijn gelost om 8:20 uur en hadden een super snel vertrek, zo zien we het graag!

De eerste 0138 duif op de vlucht Limoges is geklokt door Johan Darwinkel, de klok geeft aan 12:23:22 en dat is omgerekend 870 meter per minuut. Johan krijgt zijn duiven goed naar huis, 5 van de 9 gezette duiven staan s’avonds op de uitslag. Voor Simon Huisman staan er 3 van de 4 op de uitslag en ook Henk Kuiper heeft zijn klok horen piepen van Limoges.

Heren van harte gefeliciteerd met jullie knappe prestaties, hopen dat er nog veel vroege duiven volgen dit jaar!

De duiven van de midfond hebben het niet cadeau gekregen, wind uit het Noord Oosten zorgt voor onregelmatige thuiskomsten en dus gaten in de aankomstlijst. De eerste duif maakt een snelheid van 1160 meter per minuut en de laatste prijsduif moet het doen met 980 meter per minuut. Omgerekend in tijd is dat 1 uur en 4 minuten, dat is lang geleden dat de klok zolang open stond voor de prijsduiven.

De winnaars van deze derde midfondvlucht zijn vader en dochter uit Heiligerlee. De combinatie heeft de drie snelste duiven en een prijspercentage van 60%, ze kunnen terugkijken op een mooie vlucht.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van M22 Venlo 4-6-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   M. Jager en dochter

3.   M. Jager en dochter

4.   J. Kiewiet

5.   M. Jager en dochter

6.   M. Jager en dochter

7.   F. Smit

8.   M. Jager en dochter

9.   H. Jansema

10. M. Jager en dochter

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 5, van M. Jager en dochter

Komend weekend twee vluchten op het programma, Vitesse vanuit Weert (235 KM) en Fond vanuit Sens (635 KM)

 

 

 

Venlo en Sourdun 28-5-2022

Goud voor J. Kiewiet op Sourdun en voor M. Jager en dochter op Venlo.

Het eerste weekend met meer dan één vlucht is een feit, afgelopen weekend Vitesse vanuit Venlo en Eendaagse fond vanuit Sourdun. Verschil in kilometers is ongeveer 370.. Venlo gemiddeld 205 KM en Sourdun gemiddeld 575, als ze de kortste weg nemen natuurlijk.

Met dubbelvluchten is het ook dubbel inmanden natuurlijk en dus moesten de vrijwilligers donderdag en vrijdag aan de bak om alle duiven vakkundig in te manden en de klokken op de juiste manier in order maken. We mochten ook de duiven van buurvereniging 0155 uit Winschoten verwelkomen, en mooie ploeg duiven en een hoop gezelligheid. Samenwerken is de toekomst!

Een paar cijfers, Sourdun totaal NIC 243 duiven van 18 liefhebbers waarvan 13 liefhebbers van de Trouwe duif samen 159 duiven hebben ingezet. Een mooi aantal op deze eerste fondvlucht! Voor Venlo hebben 18 liefhebbers totaal 203 duiven bijeen gebracht, betekend dat er vanuit onze club totaal 362 duiven onderweg naar huis waren zaterdag.

Met twee mooie vroege lossingen kon de duivendag beginnen en alles leek erop dat het prima omstandigheden waren voor onze duiven.  

De Vitessevlucht Venlo werd Goud, zilver en brons voor M. Jager en dochter. Hun twee jaarlingen waren de enige met een snelheid van 1300 +, in het rayon ook goed voor 2x top 10. De duiven doen het goed in Heiligerlee, ze hebben er na 6 weken nog steeds schik in.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van V21 Venlo 28-5-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   M. Jager en dochter

3.   M. Jager en dochter

4.   H. Jansema

5.   M. Jager en dochter

6.   M. Jager en dochter

7.   M. Jager en dochter

8.   M. Jager en dochter

9.   H. Jansema

10. J. Jansen

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 4, van de H. Jansema.

En dan is het wachten op de fondduiven.. De eerste meldingen in het zuidelijke gedeelte geven aan dat de duiven boven de 1270 meter kunnen halen.. dat zal bij ons niet zo zijn maar ik denk dat bij heel wat liefhebbers de spanning wel wat begon op te lopen. De eerste melding kwam uit Oude Pekela, Peter Stuut klokt daar zijn eerst getekende met een snelheid van 1214 meter per minuut. In de afdeling is dat goed voor de 59ste plek en in NPO Noord is het zilver! Een klasse prestatie van deze sympathieke melker uit Pekel.

In onze vereniging is het Johan Kiewiet die de eerste 3 podiumplaatsen opeist. Johan gaat voor de eendaagse vluchten en bewijst hiermee dat het inderdaad de afstand is waar zijn duiven zich het beste bij voelen.

Johan, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

De top 10 van E21 Sourdun 28-5-2022

1.   J. Kiewiet

2.   J. Kiewiet

3.   J. Kiewiet

4.   J. Kiewiet

5.   F. Smit

6.   Gebr. Smit

7.   J. Kiewiet

8.   J. Kiewiet

9.   F. Smit

10. J. Kiewiet

De eerste aangewezen duif op plaats 9, van Fred Smit.

Jan Smit heeft voor beide vluchten een Rollade gesponsord, Jan hartelijk dank daarvoor!

 

 

 

Arlon 21-5-2022

Gebr. Smit winnaar van de tweede midfondvlucht Arlon

De laatste voordat we keuzes moeten gaan maken.. vanaf volgende week gaat de drukte pas echt beginnen, Vitesse, eendaagse fond, meerdaagse fond en midfond. Vanaf dan zijn er wekelijk 2 vluchten, en zo langzamerhand beginnen de jonge duiven ook aan hun opleiding. Al met al lekker druk in duivenland dus, voor onze vrijwilligers weer een hele belasting, mogen we ook best even bij stil staan.

Voor afgelopen zaterdag stond Arlon op het programma, gemiddeld 400 Km enkele reis Oldambt. Door 18 leden zijn totaal 340 duiven ingezet, het aantal loopt al flink naar beneden. Op de eerste vlucht voor de punten zijn er 501 duiven ingezet, een verschil van 161 duiven. Dat heeft natuurlijk allerlei oorzaken en zo gaat het ieder seizoen, hopen dat we de komende weken een mooi aantal duiven kunnen meegeven aan de auto.

Dan de vlucht Arlon. Er kon toch nog mooi op tijd gelost worden, 9:20 uur mochten de duiven op de vleugels om aan de terugreis te beginnen. Het weer onderweg was prima en de wind veelal West met een flinke vleug Zuid. Moeilijk zichtbaar te maken maar aan de snelheden te zien kan het niet anders. De snelste duif van onze club was een 2-jarige duivin die met een snelheid van 1439 meter per minuut de concurrentie achter zich liet en daarmee het goud verdiende voor de Gebroeders Smit.

Hilbrand heeft zijn duiven al vanaf de eerste vlucht prima in orde, iedere week in de top 5 en meerdere duiven in de top 10. Deze eerste prijs kwam dus niet uit de lucht vallen en is dik verdiend! De duiven worden getraind op de kortere vluchten, alhoewel Hilbrand altijd fanatiek is gaat zijn voorkeur uit naar de eendaagse fondvluchten. Hij verheugd zich dan ook op komende week, en gezien de prestaties verheugen zijn duiven zich daar ook op.

Het was een perfecte generale repetitie, de uitvoering kan beginnen. Hilbrand en zijn duiven zijn er klaar voor.

Hilbrand, van harte gefeliciteerd!

De top 10 van M20 Arlon 21-5-2022

1.   Gebr. Smit

2.   J. Kiewiet

3.   J. Kiewiet

4.   M. Jager en dochter

5.   M. Jager en dochter

6.   J. Kiewiet

7.   Gebr. Smit

8.   S. Renken

9.   M. Jager en dochter

10. F. Smit

 

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 15, van de Gebr. Smit

 

Volgende week dus 2 vluchten, donderdag inzetten voor Sourdun en vrijdag inzetten voor Venlo. Onze overnachtvrienden zetten dinsdag hun kanshebbers in voor Limoges (lossen vrijdag 3-6 as.)

 

 

 

Arlon 14-5-2022

De snelste van Arlon 14-5-2022

Het gaat snel! Zo snel dat we al op 400 KM zijn voor de duiven, de eerste midfond van het seizoen 2022 is alweer geschiedenis.

Vrijdag, onder zeer gezellige omstandigheden, zijn totaal 379 duiven ingezet door 21 liefhebbers. Het in-manden ging weer prima, de auto was mooi op tijd en de verloting goed geregeld! De ballen van Jan vinden gretig aftrek en het vrijdagavond drankje was weer heerlijk.. Kortom, een fijne vrijdagavond!

Zaterdagochtend zijn de duiven met werkelijk prachtig mooi weer gelost in het Belgische Arlon, gemiddeld 398 KM tot aan Oldambt. Om 8:00 uur konden de duiven beginnen aan de reis terug naar huis, er gaat niets boven een vroege lossing. De eerste duiven melden zich in het Zuidelijke deel van de afdeling en maken een snelheid iets boven de 1400 meter. Zo snel zullen die van ons niet gaan maar het rekenen kan beginnen, zo wordt je niet verrast en zit je niet voor Jan l*l uren te wachten 😲

 

De eerste duif die zich meld is van M. Jager en dochter, de 2 jarige duivin is de enige in het Noord gedeelte van de afdeling die boven de 1400 meter als snelheid weet te noteren. Die moet goed gemotiveerd zijn geweest! De duiven van de combinatie komen goed en laten zien dat ze de omstandigheden en de afstand erg prettig vinden. In ruim een half uur zijn de 126 prijzen verdiend binnen de vereniging, daar zijn dan 23 prijsduiven van de combinatie bij.  Na het lezen van de klokken en het insturen van de gegevens blijkt de duivin de snelste van de afdeling (Noord gedeelte) te zijn, mooie prestatie.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd!

De top 10 van M19 Arlon 14-5-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   F. Smit

3.   F. Smit

4.   Gebr. Smit

5.   F. Smit

6.   Gebr. Smit

7.   M. Jager en dochter

8.   Gebr. Smit

9.   J. Kiewiet

10. M. Jager en dochter

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 8, van de Gebr. Smit

Volgende week gaan de duiven nogmaals naar Arlon, gemiddeld 398 KM

 

 

 

Dreis-Bruck 7-5-2022

Johan Kiewiet de snelste duif van Dreis-Bruck

En daar was nummer drie alweer! Losplaats van deze week het Duitse Dreis-Bruck, deze losplaats ligt recht onder de afdeling, eerlijk toch. Gemiddelde afstand tot aan Oldambt is 324 KM, als ze tenminste in een rechte lijn komen.

Het is op vrijdagavond stevig doorwerken voor de inkorfploeg, 472 duiven moesten door de handen van Henk de Wal.. Vakman als die is gaat het allemaal zoals het hoort, de manden vol, loodjes erop en in de wagen. Nog één keer zwaaien en dan gaan ze richting de losplaats.

De verloting was weer een gezellig succes, Japie had flink z’n best gedaan en een tafel vol prijzen klaar gezet. Na de verloting nog een hapje en een drankje, voorspellingen en grootspraak J en dan naar huis om zaterdag onze gevleugelde vrienden weer op te wachten.

Om 9:00 mochten de 472 duiven van onze vereniging al aan de terugreis beginnen, mooi op tijd! De eerste meldingen gaven wel aan dat er voordeel van de wind moest zijn, bijna 1400 meter voor de eerste duiven uit ons rayon. Dan hebben ze maar weinigen tegenwind gehad! De eerste duif van 0138 maat een snelheid van ruim 1360 meter per minuut.. dat is 7 meter per minuut sneller dan nummer 2, omgerekend is dat een voorsprong van 1673 meter. Toch ruim anderhalf kilometer!

De winnaar van deze derde Vitessevlucht is Johan Kiewiet uit Finsterwolde. Johan zijn2-jarige duivin was het gehele peloton van onze vereniging te snel af. De eerste winnen is natuurlijk de beste prestatie van de week maar persoonlijk vind ik de prijspercentage van Johan Kiewiet wel net zo indrukwekkend.. 77% prijs, oftewel 27 van de 35!

Johan, van harte gefeliciteerd!

 

De top 10 van V18 Dreis-Bruck 7-5-2022

1.   J. Kiewiet

2.   M. Jager en dochter

3.   M. Jager en dochter

4.   F. Smit

5.   F. Smit

6.   M. Jager en dochter

7.   J. Kiewiet

8.   J. Kiewiet

9.   J. Feikens

10. Gebr. Smit

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 5, van F. Smit

Volgende week gaan de duiven naar Echternach, gemiddeld 375 KM

 

 

 

Weert 30-4-2022

NL18-1383383 De snelste van V17 Weert

De reis van de tweede Vitesse vlucht ging naar Weert, ongeveer 230 KM in een rechte lijn naar huis. Vol goede moed zijn er door 24 liefhebbers totaal 465 kanshebbers ingezet. En dan is kanshebbers maar net hoe je het leest natuurlijk.. er zijn ook duiven ingezet die de lange baan op moeten en die hoeven alleen maar de KM te maken. Alle duiven die ingezet worden kunnen in theorie natuurlijk de eerste winnen, alleen heeft de éen net iets meer ‘kans’ dan de ander.

De stemming was opperbest vrijdagavond, het was gezellig in de kantine. De verwachtingen voor zaterdag waren niet super, op de kop in de wind.. die ook nog eens erg koud zou gaan worden. Een vroege lossing lag niet voor de hand.

Gelukkig hebben wij duivenmelkers het vaak een keer bij het verkeerde eind en was het zaterdag prima duivenweer! Zon, weinig tot geen wind en mooi op tijd gelost.  Achteraf is het makkelijk praten maar het was een vlucht waar de duiven een eerlijke kans hebben gekregen.

De eerste duiven maken een snelheid van 1283 meter per minuut, 155 duiven verder is de snelheid nog 1118 meter per minuut. Er zijn 20 aangewezen duiven in de punten gevallen en het aantal prijs-vliegende jaarlingen is 66. De prijsduiven zijn gevallen in 25 minuten, prima dus!

 

De winnaars van deze tweede vlucht zijn net als vorige week vader en dochter Jager uit Heiligerlee, M. Jager en dochter. Met 2 duiven in dezelfde seconde worden ze één en twee op de uitslag. De combinatie had 39 duiven ingezet en daarvan winnen 27 duiven (1:3) prijs, ze zijn dus goed naar huis gekomen. De winnares komt niet maar zo uit de lucht vallen, dit is inmiddels haar 4e eerste prijs. Het seizoen begint goed voor de melkers uit Kloosterhold, op naar volgend week!

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd!

 

De top 10 van V16 Weert 30-4-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   M. Jager en dochter

3.   Gebr. Smit

4.   M. Jager en dochter

5.   S. Renken

6.   J. Kiewiet

7.   Gebr. Smit

8.   Gebr. Smit

9.   M. Jager en dochter

10. F. Smit

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 4, van M. Jager en dochter

Volgende week gaan de duiven naar Dreis Bruck, gemiddeld 320 KM

 

 

V16 Gennep 23-4-2022

NL19-017 de snelste van de vlucht Gennep.

De eerste wedvlucht van het seizoen om de punten. Na een succesvolle africhting van afgelopen week konden de duiven nu gezet worden voor de eerste Vitessevlucht, gehouden vanuit Gennep.

Het was dringen vrijdagavond, de tafels stonden vol met manden van liefhebbers die op de beurt moesten wachten. Ouderwets veel duiven! Ondanks dat de inkorftijden redelijk lang zijn, komen de meeste liefhebbers lekker op tijd met hun duiven naar het gebouw. Is ook wel zo gezellig natuurlijk, de koffie staat klaar en er is niets mooiers dan op vrijdagavond te praten over duiven. Onze verwachtingen uitspreken voor de vlucht van de dag erop.

Totaal zijn er 501 duiven vakkundig in-gemand door de inkorfploeg en de klokken evenzo vakkundig in orde gemaakt. Een mooi aantal duiven bijeen gebracht door 25 liefhebbers. Na twee uurtjes arbeid stonden de manden klaar voor de wagen.. die we met een klein uurtje vertraging hebben uitgezwaaid, de duiven waren richting Gennep.

Na een drankje en een balletje was het tijd voor de verloting, en mooie traditie die we gelukkig na twee jaar weer hebben opgepakt. Iedereen succes morgen!

Zaterdagochtend op tijd bericht van de lossing, om 8:30 uur konden onze duiven beginnen aan de reis naar huis. Gemiddeld 180 KM in een rechte lijn naar Oldambt. Dat was met een stevige Oosten wind nog zo eenvoudig niet, en ik denk dat er heel veel duiven zijn die meer dan de gemiddelde 180 KM hebben afgelegd om thuis te komen. Maar goed, met een vroege lossing was er wel voldoende tijd om weer thuis te komen.

De eerste duiven maken een snelheid van 1184 meter per minuut, dat is best hard gezien de omstandigheden! Dat de omstandigheden alles behalve makkelijk waren kun je aflezen aan de snelheden, na 28 duiven is de snelheid al 100 meter per minuut minder. De prijsduiven zijn na ruim drie kwartier thuis, de klok heeft lang open gestaan dus.

De winnaars van deze eerste vlucht om de punten zijn M. Jager en dochter uit Heiligerlee. De combinatie had de duiven niet gespeeld op de trainingsvlucht een week eerder, de duiven hebben daar dus geen hinder van gehad. Goud, zilver en 16 van de 40 in de punten, een goed begin voor de combinatie.

Marcel en Marit, van harte gefeliciteerd!

De top 10 van V16 Gennep 23-4-2022

1.   M. Jager en dochter

2.   M. Jager en dochter

3.   Gebr. Smit

4.   Gebr. Smit

5.   M. Jager en dochter

6.   J. Kiewiet

7.   Gebr. Smit

8.   J. Kiewiet

9.   Koos Buiter

10. F. Smit

De eerste aangewezen duif geklokt op plaats 19, van de Gebr. Smit.

Volgende week gaan de duiven naar Weert, gemiddeld 231 KM

 

 

 

T15 Zutphen 16-4-2022

Koos Buiter, winnaar Zutphen T15

We zijn los!

Afgelopen vrijdag was het weer ouderwets gezellig in de club, bijna alle leden waren aanwezig en ook bijna alle leden hadden duiven ingezet voor deze eerste (training) vlucht van het seizoen 2022.

In cijfers zijn er 458 duiven ingezet door 21 leden. Om nog even door te gaan met cijfers.. op de uitslag staan 153 prijsduiven, hiervan zijn 63 geboren in 2021 (jaarlingen dus). Dan zijn er 90 prijsduiven van 2 jaar of ouder, verhouding = 60% ouder en 40% jaarling.

Dan nog de aangeween duiven, er zijn 11 aangewezen geklokt voor de punten. Dit hadden er 42 kunnen zijn?!

De cijfers geven aan wat we allemaal hebben ervaren afgelopen zaterdag, het was geen gemakkelijke vlucht! Het was mooi duivenweer, strak blauw met hier en daar een schapewolk. Ja de oostenwind, is dat dan een probleem? Het blijkt dus dat het voor de ene iets makkelijker is dan voor de ander, en de wind bepaalt uiteraard waar de duiven langs trekken en waar de eerste eventueel zullen vallen. Maar de wind bepaalt niet of alles thuis komt, daar spelen andere factoren een beangrijke rol.

Dat de wind bepaalt wil natuurlijk nog niet zeggen dat de eersten ook worden gepakt.. En als dat dan wel zo is dan is dat eigenlijk extra knap, het is de favoritenrol waarmaken. En dat is een prestatie op zich.

Onze winnaar verdiend een staande ovatie, terug komen met een eerste prijs is buitengewoon goed. Vorig seizoen ook de eerste vlucht begonnen met een eerste, maar na de tweede vlucht liet zijn gezondheid het afweten. Gevolg was een zware tijd met weinig ups en veel downs. Het hele jaar geen duiven meer in kunnen zetten en zelfs amper zelf de duiven kunnen verzorgen.

Chappeau voor KOOS BUITER, van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning. We hopen dat het een mooi seizoen wordt en dat Koos alle vluchten kan deelnemen.

De top 10 van de vlucht Zutphen 16-4-2022 T15

 

  1. Koos Buiter
  2. Gebr. Smit
  3. Gebr. Smit
  4. Gebr. Smit
  5. Koos Buiter
  6. J. Kiewiet
  7. Gebr. Smit
  8. F. Smit
  9. F. Smit
  10. Koos Buiter

Eerste aangewezen duif op plaats 3 van de Gebr. Smit